Als je te lang in het water blijft, kun je onderkoeld raken, wat een gevaarlijke daling van je lichaamstemperatuur betekent, en dat wil je zeker voorkomen. Toch blijf je bij winterzwemmen vaak langer in het koude water dan eigenlijk de bedoeling is. Dus is winterzwemmen wel goed voor je? En welke uitrusting heb je daarvoor nodig? In deze blog geven we daarover duidelijkheid.
Watery kind wetsuit - Hedgehog (3mm) - Zwart
4.9/5
Gebaseerd op 10 recensies
Is winterzwemmen gezond?
Het korte antwoord is 'ja, het is gezond'. Dit komt vooral door de verschillende processen die in je lichaam plaatsvinden wanneer je het koude water ingaat en er weer uitkomt. De gezondheidsvoordelen van winterzwemmen komen voornamelijk door de koude shock waaraan je lichaam wordt blootgesteld, en de beloning die je hersenen geven wanneer je het water verlaat.
Als je jezelf onderdompelt in koud water, trekken de bloedvaten in je armen en benen samen, waardoor het bloed naar je kern wordt gestuurd om de vitale organen te beschermen. Hierdoor stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller kloppen, omdat je hersenen signalen afgeven om je lichaam te beschermen tegen het 'gevaar'. Zodra je uit het water komt en je lichaam weer opwarmt, zetten de bloedvaten in je ledematen zich weer uit, en begint het bloed weer te stromen.
Dit veroorzaakt een intens gevoel van warmte, wat kan bijdragen aan een gevoel van welzijn. Tegelijkertijd geven je hersenen een aantal signaalstoffen vrij die de bloedvaten doen samentrekken en uitzetten. Een van deze stoffen is dopamine, ook wel bekend als het gelukshormoon. Dit verklaart waarom je je zo goed voelt nadat je uit het koude water bent gekomen. Winterzwemmen kan dus worden gezien als een goede oefening voor je bloedsomloop.
Veiligheid voorop
Winterzwemmen kan aanvoelen als een extreme activiteit voor je lichaam, dus het is cruciaal om veiligheid in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om niet te lang in het water te blijven, omdat je lichaam dan snel kan afkoelen. Maar als je het beperkt tot korte duiken, is er meestal geen gevaar.
Dit is ook de reden dat er meestal geen leeftijdsbeperkingen zijn voor winterzwemmen. Zolang je geen last hebt van een hoge bloeddruk of ernstige hartproblemen, is het in principe veilig. Als je echter voor het eerst gaat winterzwemmen, is het belangrijk om je aan enkele richtlijnen te houden om ongelukken te voorkomen.
- Zorg dat je op de hoogte bent van de weersomstandigheden
Het water moet rustig zijn, zonder te veel wind of storm. Als het water te onstuimig is of de stroming te sterk, kan het lastig zijn om weer boven te komen. Bovendien kan een stevige wind je lichaam sneller afkoelen wanneer je weer op het land bent.
- Zwem altijd samen met anderen
Tenzij je een zeer ervaren winterzwemmer bent die altijd op dezelfde plek zwemt, is het belangrijk om nooit alleen het water in te gaan. Zorg dat er anderen in de buurt zijn; zij kunnen je helpen als er iets misgaat.
- Pas op voor gladde oppervlakken
Trappen en bruggen kunnen glad zijn door sneeuw of ijs, wat het risico op vallen vergroot. Het dragen van waterschoenen kan zorgen voor betere grip en houdt je voeten ook warm.
- Laat je lichaam rustig in het water zakken
Omdat je lichaam een koude shock krijgt, is het belangrijk om het de tijd te geven om aan het water te wennen. Zak dus langzaam het water in en geef je lichaam de kans om te reageren.
- Houd een rustige ademhaling aan
Hoewel het verleidelijk is om sneller te ademen in het koude water, is het essentieel om kalm te blijven en rustig te ademen. Dit vermindert de kans op hyperventilatie en voorkomt dat je in het water flauwvalt.
- Zwem nooit onder het ijs
In koud water kun je makkelijk je oriëntatie verliezen, wat gevaarlijk is als je onder het ijs zwemt. Het kan moeilijk zijn om de opening terug te vinden, dus vermijd dit altijd.
- Blijf dicht bij de trap of uitgang
Zorg dat je altijd in de buurt blijft van de plek waar je het water in bent gegaan, zodat je snel weer naar boven kunt komen. Dit is vooral belangrijk bij koud water, waar je snel onderkoeld kunt raken.
- Wen geleidelijk aan het koude water
Zelfs de meest ervaren winterzwemmers blijven slechts 10-20 seconden per keer in het water. Wen dus langzaam aan het koude water en bouw het rustig op.
Als je deze tips en adviezen opvolgt, ben je goed voorbereid om de koude sensatie van winterzwemmen te ervaren. Vergeet echter niet om ook de juiste uitrusting aan te schaffen, zodat je de ervaring zowel fysiek als mentaal optimaal kunt beleven.
KRIJG 10% KORTING
De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.
Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!
Welke uitrusting je nodig hebt voor winterzwemmen
Om volop te genieten van de ervaring van winterzwemmen, zijn er een aantal aanbevolen items. Het is namelijk belangrijk om snel op te warmen zodra je uit het koude water komt. Veel winterzwemclubs hebben sauna's in de buurt, maar je kunt jezelf ook goed beschermen en opwarmen met de juiste uitrusting:
- Badjas of poncho: Dit is een van de beste manieren om je huid snel te drogen en weer op te warmen. Een badjas voor winterzwemmen of een badponcho biedt meer dekking dan een gewone handdoek en laat je handen vrij. Toch is het handig om ook een handdoek bij de hand te hebben voor een extra efficiënte droogbeurt.
- Winterzwemschoenen: Waterschoenen zijn een echte aanrader tijdens het winterzwemmen. Ze geven je goede grip op gladde oppervlakken die vaak bedekt zijn met ijs en sneeuw, en helpen je voeten sneller weer op te warmen. Als waterschoenen niets voor jou zijn, kunnen neopreensokken ook voor extra comfort en warmte zorgen.
- Neopreenhandschoenen: Je handen worden het snelst koud en hebben vaak het langst nodig om op te warmen. Neopreenhandschoenen bieden warmte en zorgen tegelijkertijd voor een goede grip op trappen en gladde oppervlakken.
- Badkleding of neopreenzwembroek: Als je niet graag zonder kleding het water in springt, kun je natuurlijk gewoon badkleding dragen. Maar als je wat extra warmte en drijfvermogen rond je heupen wilt, is een neopreenzwembroek een goede keuze.
Met de juiste uitrusting wordt winterzwemmen niet alleen aangenamer, maar ook een stuk veiliger en comfortabeler.
Watery dames wetsuit - Hedgehog (3mm) - Zwart
4.62/5
Gebaseerd op 40 recensies
Wel of niet winterzwemmen
Winterzwemmen kan je een mentale oppepper geven, vergelijkbaar met het gevoel van voldoening na een lange wandeling. Hoewel de fysieke voordelen van winterzwemmen in de wetenschap nog ter discussie staan, zijn er verschillende meningen. Sommige artikelen spreken de gezondheidsvoordelen tegen, terwijl anderen juist benadrukken dat winterzwemmen gunstig is voor het hele lichaam.
Toch is er brede overeenstemming over de positieve effecten op de mentale gezondheid. Vooral ervaren en beginnende winterzwemmers rapporteren een gevoel van welzijn. De onzekerheid over de fysieke voordelen komt voort uit het feit dat er nog geen uitgebreide studies op dit gebied zijn uitgevoerd. Wel is er bewijs dat winterzwemmers minder vaak ziek zijn, zoals minder vaak luchtweginfecties.
Dus als je nieuwsgierig bent of het iets voor jou is, probeer het dan gerust! Wat in ieder geval vaststaat, is dat winterzwemmen niet ongezond is. Sterker nog, er zijn veel aanwijzingen dat het juist goed is voor je gezondheid.