Tot 25% Extra op outletproducten!

Klik hier en ontdek hoe!

00 00 00

GROTE JANUARI SALE! [tot 74%]

Vergeet de zwemadviezen niet voordat je het water ingaat

Vergeet de zwemadviezen niet voordat je het water ingaat
Inhoudstafel

Lees hieronder meer over de vele zwemadviezen.

Veiligheidsregels

Regels zijn belangrijk om de veiligheid te vergroten. Daarom zijn er een aantal zwemadviezen opgesteld door de Raad voor Grotere Zwemveiligheid om meer respect voor het water te creëren. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende zwemadviezen en wat te doen in geval van een ongeval.

Volg de vijf adviezen voor veilig zwemmen

De zwemadviezen zijn in de loop der jaren veranderd, maar gaan in grote lijnen altijd over hetzelfde. Ook al worden ze zwemadviezen genoemd, ze moeten worden gezien als verkeersregels voor het strand. Om ervoor te zorgen dat het veilig is wanneer jij of anderen zwemmen, is het belangrijk om de adviezen zo goed mogelijk op te volgen. De meeste verdrinkingsongevallen hadden kunnen worden voorkomen als de zwemadviezen waren nageleefd. Hieronder kun je meer lezen over elk zwemadvies.

[section=featured_product1]

1) Leer zwemmen

Kunnen zwemmen is ontzettend belangrijk voor veiligheid in het water. Als je kunt zwemmen, kun je jezelf en anderen redden van verdrinking. Als je niet kunt zwemmen of niet het gevoel hebt een sterke zwemmer te zijn, zoek dan een plek met rustige wateromstandigheden. Het is hierbij belangrijk dat je de bodem kunt voelen.

2) Ga nooit alleen het water in

Als je alleen het water ingaat, kan het moeilijk zijn hulp te krijgen als dat nodig is. Als er veel mensen in het water zijn, kun je snel reageren en elkaar helpen als er iets misgaat. Het is belangrijk om op elkaar te letten, ook als je wel kunt zwemmen. Om de veiligheid zo veel mogelijk te vergroten, moet je gevaarlijke spelletjes vermijden en niet voor de grap om hulp roepen.

3) Leer het strand kennen

Als je op een nieuw strand zwemt dat je niet kent, kan het veel verrassingen verbergen die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Om verrassingen te voorkomen, is het een goed idee om het strand te leren kennen. Je kunt met iemand gaan zwemmen die het strand kent of lokale mensen of een strandwacht vragen. Op die manier kun je snel leren over de diepte van het strand, golven, bodem, stroming, etc.

Als je in het buitenland zwemt, is het belangrijk dat jij je ook informeert over verschillende dieren of riffen die gevaarlijk kunnen zijn. Een goede manier om een strand te leren kennen, is door de informatieborden op het strand te lezen en bekijken.

Ten slotte moet je opletten als je een strand bezoekt dat strandvlaggen gebruikt. Let op welke vlaggen er hangen en vraag het als je niet weet wat ze betekenen.

4) Lees de wind en het weer

Voordat je het water ingaat, is het altijd een goed idee om te kijken wat het weer is. Je kunt niet altijd verwachten dat het strand zich hetzelfde gedraagt als de vorige keer dat je er was. Luister altijd naar je gezond verstand. Als iets vreemd of anders aanvoelt, is het beter om uit het water te gaan dan erin te blijven.

Bij veel wind kan je opblaasbare speelgoed of rubberboot gemakkelijk richting open zee drijven. Bovendien is er ook een groter risico op kwallen bij aflandige wind. Als er aanlandige wind is, is er risico op muien.

5) Houd de kinderen in de gaten

Kinderen zijn niet zo goed in het beoordelen van situaties als volwassenen. Daarom is het belangrijk dat kinderen nooit zonder toezicht zwemmen. Als je samen met kinderen zwemt, is het belangrijk dat je altijd controle over hen hebt, zodat je snel kunt ingrijpen als er iets misgaat.

Zelfs als je oudere kinderen hebt die goede zwemmers zijn, is het belangrijk te onthouden dat de zee iets heel anders is dan het zwembad. De zee heeft stroming en golven die een zwemmer verder kunnen trekken.

Andere goede adviezen

De 5 zwemadviezen zijn gemaakt om meer respect voor het water te creëren. De adviezen zijn opgesteld door de Raad voor Grotere Zwemveiligheid om meer aandacht te vestigen op veilig zwemmen in de zomer. Je komt ver met de 5 zwemadviezen, maar er zijn meer dingen die goed zijn om in gedachten te houden als je gaat zwemmen.

Alleen zwemmen waar het is toegestaan

Als het beter weer wordt, willen veel mensen graag een verfrissende duik nemen. Als je op een druk strand komt, zullen mensen vaak proberen een rustiger plekje te vinden. Dit kan mensen wegleiden van plaatsen waar zwemmen is toegestaan om een plek te vinden met minder mensen.

Ook al zijn er veel mensen, het is beter om te zwemmen waar het is toegestaan dan elders. In Nederland mag je bij de meeste plaatsen langs de kust zwemmen - en Nederland heeft veel kust. Je mag ook zwemmen op privéstranden.

Als je in de buurt van een publiek toegankelijke vijver woont, mag je daar dag en nacht zwemmen - tenzij anders aangegeven. Het is nog steeds belangrijk om de 5 zwemadviezen te volgen, ook al ziet de vijver er rustig uit.

Als je dicht bij een privévijver woont, mag je daar alleen zwemmen als er meerdere eigenaren zijn, tenzij anders aangegeven.

Je kunt ook zwemmen in een havenuitloper als je in een stad woont. Daar is een zwembad in de haven geplaatst met zwemsteigers, reddingsmaterialen en er is geen bootverkeer.

Hier mag je niet zwemmen

Als je zwemt op een privéstrand of bij een privévijver, zijn er enkele regels waar je rekening mee moet houden.

Bij een privévijver moet het mogelijk zijn om bij het meer te komen via wegen of paden. Bovendien moet het minstens 150 meter zijn tot de dichtstbijzijnde woning als het meer zich in een bos bevindt. Bij een privéstrand moet het minstens 50 meter zijn tot bewoning.

Je mag niet zwemmen in kleine moerassen of kleine meren waar het water meestal stil staat. Dit komt omdat het water onder het oppervlak erg koud is, wat snel tot onderkoeling van je lichaam kan leiden.

Uit het water komen als je begint te bevriezen

Men moet de kou niet onderschatten bij het zwemmen. Het duurt lang voordat het water in Nederland warm is, en vaak zwemmen we in koud water. Het kan heel verfrissend zijn om in koud water te zwemmen als het warm weer is, maar je moet niet vergeten op tijd uit het water te komen.

Alleen duiken waar het water diep genoeg is

Het is geweldig om in het water te springen. Zo hoef je jezelf niet te overtuigen om onderwater te duiken als het water in het begin een beetje koud is. In plaats daarvan duik je gewoon het water in, zodat je snel aan het water kunt wennen.

Een ander voordeel van duiken is dat je dit ook vanaf steigers kunt doen. Zo hoef je niet het water in te lopen waar meestal veel zeewier is als je op het strand zwemt.

[section=featured_product2]

Hoewel duiken leuk is, is het belangrijk om het goed te doen. Als je er niet over nadenkt voordat je duikt, kan een sprong snel schade veroorzaken. Als je op je hoofd springt, is het belangrijk dat het water diep genoeg is. Als het water niet diep genoeg is, kun je jouw hoofd stoten tegen de bodem.

Langs de kust zwemmen

Als je op een strand zwemt, is het geweldig om verder te gaan. Als je naar de zee toe gaat, is het belangrijk dat je kunt staan, zodat je gemakkelijk terug kunt keren naar het strand.

Als je wilt zwemmen, is het beter om langs de kust te zwemmen. Op die manier weet je zeker dat je gemakkelijker terug kunt naar het strand als je moe wordt. Als je naar de zee zwemt, moet je onthouden dat je ook terug moet kunnen naar het strand voordat je moe wordt.

Niet zwemmen met alcohol in je bloed

Vooral jongeren vinden het leuk om op het strand samen te komen. Er zijn veel mensen die samenkomen om op het strand te barbecueën, en er kan wel een biertje of twee gedronken worden. Je merkt zelf zelden hoe dronken je bent, dus een goed zwemadvies hier is dat je niet zwemt of gaat zwemmen met alcohol in je bloed.

Als je dronken gaat zwemmen, let je niet op het strand of op anderen. Als anderen ook drinken, is er niemand die op je let.

Eerste hulp en een defibrillator - Zo doe je dat

Als het ongeluk gebeurt, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te bieden. Het eerste wat je moet doen als je ziet dat iemand aan het verdrinken is, is hen naar het land te brengen. Je kunt hen niet helpen in het water en je kunt zelf in de problemen komen. Als je hen op het land krijgt, kun je hen beter en veiliger helpen.

Hieronder kun je lezen hoe je eerste hulp kunt verlenen.

Zo verleen je eerste hulp aan bewusteloze mensen

Het eerste wat je moet doen, is de staat van de persoon beoordelen. Ook al lijkt de persoon bewusteloos, probeer ze wakker te maken. Begin met schudden aan hun schouders en praat luid en duidelijk tegen hen. Als ze bewusteloos zijn, reageren ze niet.

Als ze bewusteloos zijn, is het belangrijk om hun ademhaling te controleren. Dit doe je door het ABC-principe te gebruiken:

A: Airway (Luchtweg)

Je moet beoordelen of er vrije luchtwegen zijn. Als de persoon spreekt, zijn er vrije luchtwegen. Als de persoon snurkt, piept of naar adem hapt, zijn er geen vrije luchtwegen. Om de luchtwegen het beste te controleren, moet je hun kin omhoog trekken. Luchtwegen kunnen ook worden geblokkeerd, zelfs bij verdrinking. Het kan de tong van de persoon zijn die in de weg ligt en de luchtwegen blokkeert. Als de tong in de weg ligt, kun je helpen door een vrije luchtweg te creëren.

Dit doe je door één hand op hun voorhoofd te plaatsen en de andere onder hun kin. Zo kun je het hoofd omhoog trekken terwijl je de kin naar beneden houdt.

B: Breathing (Ademhaling)

Zelfs als de luchtwegen vrij zijn, kunnen er nog steeds redenen zijn waarom de persoon niet normaal ademt. Normale ademhaling bij een volwassene is ongeveer 12-15 keer per minuut. Als het normaal is, moet het stil en moeiteloos zijn.

Als de ademhaling niet voldoende is, kan dit onder andere worden gezien aan een blauwe tint op de huid, mond en lippen. Je kunt de ademhaling controleren door te luisteren, kijken en voelen.

Je kunt je oor bij hun mond en neus houden terwijl je naar hun borstkas kijkt. Op die manier kun je zowel de ademhaling horen en voelen in je oor en zie je de borstkas bewegen als ze ademen. Hier mag je niet veel tijd aan besteden, want als de ademhaling niet normaal is, moet zo snel mogelijk 112 worden gebeld.

C: Circulation (Bloedsomploop)

Je kunt ook gewond raken in het water. Ze hebben zich mogelijk open gesneden aan wat stenen, of zijn misschien met het hoofd eerst water in gedoken dat niet diep genoeg was. Het is hoe dan ook goed om ook hun bloedsomloop te controleren.

Je kijkt eerst of je ergens zichtbare bloedingen ziet. Je moet ook opletten voor bleke, koude en vochtige huid. Als het brein niet genoeg zuurstof krijgt zal de persoon meestal versuft of bewusteloos zijn. 

Als de verwonde persoon normaal ademt, plaats ze dan in een stabiele zijwaartse houding. Dat kun je doen door deze 5 stappen te volgen:

  • Ga eerst op je knieën zitten naast de persoon. Plaats dan de arm die het dichtst bij jou is, in een rechte hoek ten opzichte van het lichaam van de persoon met de palm omhoog. 
  • Buig de andere arm van de persoon over hun bovenlichaam. Plaats dan de achterkant van de hand tegen de wang die het dichtst bij jou is. 
  • Buig dan het been dat het verst weg is terwijl je hun hand tegen hun wang houdt. Als het been eenmaal gebogen is kun je dat gebruiken om ze in een stabiele zijwaartse houding te rollen. 
  • Dan kun je de zijwaartse houding aanpassen zodat hun heupen en benen in een hoek van 90 graden zijn. 
  • Houd hun hoofd omhoog zodat ze een vrije luchtweg hebben. Vergeet niet om hun ademhaling in de gaten te blijven houden. Als het erger wordt of stopt, overweeg dan om mond-op-mond beademing toe te passen. 

Als de persoon in een stabiele zijwaartse houding ligt zullen de luchtwegen vrij blijven, zelfs als ze mogelijk overgeven. 

Als er geen normale ademhaling is moet je beginnen met reanimeren.

Begin met CPR, wat staat voor cardiopulmonale reanimatie. Als de persoon bewusteloos is en niet ademt, betekent dit dat ze een hartstilstand hebben. Het is belangrijk dat jij of iemand anders 112 belt en zo snel mogelijk begint met reanimeren.

Je voert CPR op de volgende manier uit:

  • Druk op het midden van de borst. Om dit te doen, plaats je de onderkant van je hand in het midden van de borst en plaats je jouw andere hand daar bovenop. Om je handen stabieleer te maken, verstrengel je jouw vingers. 
  • Druk ongeveer 5-6 cm naar beden op een snelheid van ongeveer 100-120 keer drukken per minuut. Als je niet zeker weet of het ritme klopt kun je het rimte van het liedje Staying Alive van Bee Gee volgen. 
  • Bij het drukken leun je over de persoon heen en duw je met gestrekte armen.
  • Na 30 keer drukken, blaas je 2 keer. 
  • Creëer eerst een vrije luchtweg door het hoofd van de persoon naar achteren te bewegen. 
  • Plaats een hand op het voorhoofd van de persoon en knijp hun neus samen met je duim en wijsvinger.
  • Gebruik de andere hand om de kin omhoog te houden zodat de mond van de persoon open is. 
  • Wanneer je adem geeft, haal eerst normaal adem en plaats jouw mond over de mond van de andere persoon. 
  • Blaas dan todat je de borst omhoog ziet komen. 
  • Nadat je twee keer hebt geblazen, druk weer 30 keer. Herhaal dit todat de hulpdiensten er zijn. 

In het geval van verdrinking, hoef je geen aandacht te geven aan water in de longen terwijl je CPR toepast. De hoeveelheid water die de persoon mogelijk heeft ingeslikt is niet genoeg om jou ervan te weerhouden om CPR toe te passen. Als er meerdere van jullie aanwezig zijn wordt het aanbevolen dat je afwisselend CPR toepast. 

Het uitvoeren van CPR is eng, maar het kan het leven van de andere persoon redden. Het enige dat je verkeerd kunt doen is niets doen. Je kunt beter een van hun ribben breken dan dat je toekijkt hoe ze overlijden.

Hoe een defibrillator werkt

Als je het noodnummer belt, zullen je waarschijnlijk vertellen of je naar een AED-toestel moet rennen. Als je met meerdere bent, zal een van jullie waarschijnlijk gevraagd worden om naar de defibrillator te rennen. Als je de defibrillator bereikt, zal een stem je vertellen wat je moet doen. 

Hieronder kun je lezen hoe je een AED (defibrillator) gebruikt: 

  • Blijf CPR toepassen totdat de AED er is.
  • Zet de defibrillator meteen aan.
  • Luister naar de stem en volg deze zo goed mogelijk.
  • Plaats de pads wanneer de AED zegt dat je dat moet doen. 
  • Verwijder de kleding van de borst en plaats de elektroden op de locaties zoals aangegeven op de defibrillator.
  • Verzeker dat niemand de persoon aanraakt terwijl de AED schokken geeft en analyseert.
  • Als de AED aangeeft dat je verder moet gaan met CPR, begin dan opnieuw zonder de pads te verwijderen. 
  • Als de CPR werkt en de persoon begint weer met ademen, plaats ze dan in een stabiele zijwaartse houding.

Hoe je de hulpdiensten belt

Als er een ongeluk gebeurt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de hulpdiensten belt. Als je 112 belt is het belangrijk dat je zo duidelijk en beknopt mogelijk spreekt. Vertel ze wat er is gebeurd en waar je bent. Volg de instructies zo goed mogelijk op en beantwoord vragen zo goed als je kunt. 

Als je het noodcentrum bent, zijn zij degene die het gesprek beëindigen. Op deze manier weet je zeker dat ze alle informatie hebben die ze nodig hebben, en kun je updates krijgen over hoe lang het nog duurt voordat de hulp aankomt.

Als je niet weet waar je bent, kun je jouw GPS of de 112 app gebruiken, dit stuurt jouw locatie coördinaten direct naar de noodhulpdiensten.

🎁 De gratis cadeaus van vandaag

Je bent slecht €60 en 2 toegevoegd(e) product(en) verwijderd van een gratis Watery oordopjes 😍

Gratis Watery oordopjes

[GRATIS GESCHENK 1] Watery oordopjes

Gratis anti-condens spray

[GRATIS GESCHENK 2] Watery anti-condens spray

Gratis waterdichte mobiele tas

[GRATIS GESCHENK 3] Watery waterdichte mobiele tas - Storm - Zwart

Gratis waterdichte bum bag

[GRATIS GESCHENK 4] Watery waterdichte bum bag - Talia - Blauw

Aanbevolen producten

Tot 32% van de mensen kopen deze

Sluiten
  • Zoek resultaten
  • Producten

Zoek resultaten

    Geen resultaten voor ''

    Contacteer klantendienst

    Bel ons

    85 888 4757

    Schrijf ons

    support@watery.nl

    Openingstijden

    Ma-vr: 08-22 / za-zo: 10-22

    Chat met ons

    In de rechterhoek