Tot 25% Extra op outletproducten!

Klik hier en ontdek hoe!

00 00 00

GROTE JANUARI SALE! [tot 74%]

Synchroonzwemmen - Alles wat je moet weten om te beginnen

Synchroonzwemmen - Alles wat je moet weten om te beginnen
Inhoudstafel

Wat is Synchroonzwemmen?

Synchroonzwemmen is dansen in het water, waarbij je artistiek moet zijn op de maat van de muziek. Het is een fantastische en unieke manier van bewegen in het water, geschikt voor alle waterratten, groot en klein. Het merendeel van de beoefenaars van deze sport zijn vrouwen, maar steeds meer mannen concurreren ook op het hoogste niveau van het synchroonzwemmen. De sport vereist een combinatie van kracht, lenigheid, gratie, controle, coördinatie en conditie. Als zwemmer moet je proberen je publiek en de jury te overtuigen dat wat je doet een eitje is en zeker geen uitdaging. De sport vergt veel van je fysiek en kan worden vergeleken met het lopen van een sprint zonder adem te halen.

Over het beoefenen van synchroonzwemmen - hier in Hobro:

Synchroonzwemmen is een sport die je lichaam en techniek ontwikkelt, en tegelijkertijd een goede training biedt voor alle spiergroepen in je lichaam. Op hogere niveaus stelt de sport zeer hoge eisen aan controle over het lichaam, motoriek en coördinatie. Je moet op de juiste manier gebruik maken van het water en je lichaam om de moeilijke, maar prachtige elementen van de sport uit te voeren.

Op alle niveaus biedt de sport een unieke waterervaring die je niet krijgt bij andere watersporten. Je krijgt beweging op een andere en leuke manier, waarbij je op een andere manier door het water beweegt dan je gewend bent, terwijl je samen met anderen prachtige patronen en acrobatische bewegingen maakt. Je leert het water te gebruiken en boven te blijven zonder de bodem aan te raken, aangezien dit leidt tot diskwalificatie in de sport.

Bij synchroonzwemmen kun je deelnemen aan 4 disciplines: solo, duet, team (4-8 zwemmers) en combinatieteam (tot 10 zwemmers). Bij solo heb je de meeste mogelijkheid om artistiek te zijn op de muziek en je vrijer en vloeiender te bewegen dan bij de andere disciplines. De andere drie disciplines vereisen goede samenwerking, waarbij de bewegingen synchroon moeten zijn, wat dan de grootste uitdaging is.

Hoe begin je, wat heb je nodig en wat zijn de kosten?

Er zijn verenigingen door het hele land die synchroonzwemmen aanbieden en deze verenigingen geven les op alle niveaus van de sport.

Dit zijn enkele van de vele synchroonzwemmen zwemverenigingen die te vinden zijn in Nederland:
Zeeland: De Ganze, Goes
Utrecht: De Albatros, Utrecht.
Amsterdam: De Dolfijn, Amsterdam

Een volledig overzicht van de synchroonzwemmen zwemverenigingen in Nederland, met contactgegevens vind je hier.

De benodigdheden voor de training zijn heel eenvoudig: je hebt alleen een badpak of zwembroek, een duikbril, een badmuts en een neusklem nodig. Synchroonzwemmers zijn veel ondersteboven in het water, daarom is het essentieel om een neusklem te hebben. Sommigen hebben echter geen last van water in hun hoofd,, maar voor velen is het een goed idee om er een te hebben.

De prijs varieert van vereniging tot vereniging, omdat verenigingen verschillende aantallen trainingsuren per week hebben. Een typisch lidmaatschap voor synchroonzwemmen, vergelijkbaar met een gewoon lidmaatschap voor zwemlessen, kost ongeveer 500 DKK, en de prijs zal daarna toenemen naarmate de trainingsintensiteit toeneemt.

Wedstrijden in synchroonzwemmen

Nadat je de basisvaardigheden hebt geleerd en het beginnersniveau hebt bereikt, kun je deelnemen aan wedstrijden. Een wedstrijd is verdeeld in twee delen: de figuurwedstrijd en de muziekwedstrijd. Het eerste deel van de wedstrijd omvat de zogenaamde figuurwedstrijd.

Hier zwem je apart voor vijf tot zes juryleden en laat je een bepaald element zien. Vervolgens wordt de individuele zwemmer beoordeeld met een score van 1-10. Voor dit deel van de wedstrijd moet je een zwart badpak en een witte badmuts dragen, zodat de juryleden de zwemmers niet duidelijk kunnen onderscheiden.

Het tweede deel, de zogenaamde muziekwedstrijd, betreft het tonen van de thuis getrainde choreografie op muziek. Dit deel is duidelijk het moeilijkst, omdat je een programma van ongeveer 3 minuten moet uitvoeren, waarbij je de helft van de tijd onderwater bent terwijl je werkt. Dit deel van de wedstrijd omvat het artistieke element, waarbij je als zwemmer de jury moet overtuigen dat jouw programma het beste is. Je wordt beoordeeld op drie gebieden: moeilijkheidsgraad, uitvoering en artistieke expressie. Artistieke expressie wordt beoordeeld op de uitdrukking die je geeft met je gezicht en je lichaamsbewegingen.

Voor dit tweede deel moet het haar strak worden opgestoken, zodat het haar tijdens de wedstrijd uit je gezicht blijft. Voor het opsteken van het haar heb je elastieken en haarspelden nodig. Nadat het haar is opgestoken, wordt het ingesmeerd met vloeibare gelatine, zodat het haar niet uit model gaat in het water. Daarna wordt er een mooie haarsieraad aan het haar vastgemaakt.

Vervolgens trek je jouw mooie badpak aan. Op beginnersniveau leen je meestal een versierd badpak van je vereniging, waarop pailletten zijn genaaid of stenen zijn gelijmd. Naarmate je een hoger niveau bereikt, kiezen velen ervoor om een badpak te kopen waarop ze zelf creatief kunnen zijn met lijmen of stenen. Anderen kiezen ervoor om een pak op maat te laten maken door bedrijven die speciaal dergelijke pakken produceren.

Alle professionele synchroonzwemmers laten deze pakken maken en dit draagt bij aan meer punten voor de afwerking. Velen in Nederland hebben ook op maat gemaakte pakken laten maken, wat bijdraagt aan een meer professioneel niveau van synchroonzwemmen in Nederland.

De pakken glinsteren enorm en dragen bij aan het beeld dat de jury van je thema krijgt, waardoor je score voor artistieke expressie beter wordt beoordeeld.

Tenslotte wordt er ook make-up gebruikt om de finishing touch aan de uitdrukking te geven en om de gezichtsuitdrukkingen duidelijker te maken voor de juryleden. Omdat de juryleden ver weg zitten, moeten de gezichtsuitdrukkingen extra duidelijk zijn.

Teamsport vereist een goede samenwerking tussen de zwemmers in het team. De zwemmers moeten op dezelfde golflengte zitten, wat betekent dat ze op dezelfde manier moeten denken en de slagen op de muziek gelijk moeten tellen.

De zwemmers moeten ook elkaars sterke en zwakke punten kennen. De cohesie binnen een team is het sterkst wanneer alle zwemmers elkaar kennen, en op die manier is er veel steun voor degenen die het het meest nodig hebben.

Puntsysteem

Als zwemmer mag je zowel de figurenwedstrijd als de muziekwedstrijd niet onderschatten, aangezien beide wedstrijden voor 50% meetellen voor de totale score. Als je op het podium wilt staan en hoge punten wilt behalen, moet je zowel technisch bekwaam zijn in de figurenwedstrijd als expressief zijn in de muziekwedstrijd.

KRIJG 10% KORTING

De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.

Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!

Succes!

Synchroonzwemmen in Denemarken

Synchroonzwemmen is in Denemarken niet bijzonder wijdverbreid in vergelijking met veel andere sporten. Er zijn ongeveer 11 verenigingen, 3 in Jutland, 1 op Funen en 5 op Seeland, met ongeveer 500 zwemmers landelijk. Tot 2017 stond de sport bekend als "synchroonzwemmen", maar in de zomer van 2017, na het WK, besloot FINA dat de sport van naam moest veranderen naar "artistiek zwemmen".

Op nationaal niveau zijn er 4-5 toernooien waar iedereen aan kan deelnemen. De toernooien zijn voor alle niveaus en veel ervan duren een heel weekend. Tijdens deze toernooien heerst er altijd een goede sfeer, en het is altijd spannend om te zien wie er met de gouden medailles vandoor gaat. Elk jaar wordt de vereniging van het jaar gekozen, een prijs voor de vereniging die de meeste punten heeft gescoord tijdens de kampioenschappen van het seizoen, dus DÅM/DJM en DM. Deze prijs heeft enorm veel prestige binnen de Deense synchroonzwemmen gemeenschap, en er zijn veel verenigingen die elk jaar strijden om deze prijs.

Denemarken organiseert jaarlijks een gezamenlijk trainingskamp voor alle zwemmers van alle verenigingen, waarbij een internationale coach wordt ingehuurd. Er valt veel te leren, en het is leuk om op nationaal niveau samen te komen en op een andere manier met elkaar te trainen.

In 2016 werd in Denemarken synchroonzwemmen geïntroduceerd voor het "Jylland-hold". Een alternatief voor een nationaal team, waar de Deense Zwemunie achter stond. Het team richtte zich op de oudste zwemmers van Jutland die eigenlijk van plan waren om te stoppen. Het team kreeg veel steun en in 2017 moest het Jylland-hold zelfs audities houden. De Unie steunde opnieuw en betaalde zowel voor onderwaterluidsprekers als voor de coach van het team.

In 2018 werd een soortgelijk team opgericht op Seeland, genaamd "Seeland-hold". Het doel van deze twee teams is om deel te nemen aan nationale wedstrijden en tegen elkaar te strijden.

Internationaal synchroonzwemmen

Omdat de sport in Denemarken zo klein is, hebben we niet dezelfde trainingsmogelijkheden als veel andere landen over de hele wereld. Een gebrek aan trainingsuren en vooral aan trainingsfaciliteiten resulteert in een lager niveau in Denemarken in vergelijking met het buitenland.

Denemarken heeft enkele sporters gehad die zich speciaal hebben onderscheiden op het internationale toneel. Maar de sport blijft zich constant ontwikkelen en het niveau stijgt elk jaar, wat het moeilijk maakt voor een land als Denemarken om de harde internationale concurrentie bij te houden, waardoor we achter blijven liggen.

Er zijn echter verschillende andere internationale toernooien over de hele wereld waarbij de afgelopen 15 jaar meerdere keren Deense deelname was, zelfs van verschillende verenigingen.

  • Maiken Svanholm en Marie Frandsen, Zweeds Open 2015

Het Deense nationale team had meerdere keren medailles gewonnen in teamwedstrijden, maar door een dalend aantal zwemmers op nationaal niveau besloot de Deense Zwemunie het nationale team op te heffen. Hierdoor zijn de verenigingen gedwongen om hun eigen zwemmers te sponsoren en zelf voor alle praktische dingen te zorgen.

We hopen op een grotere verspreiding van de sport en hopelijk ook weer een nationaal team in de toekomst.

  • Het Deense nationale team in 2011 voor de NM


Natuurlijk zijn er in de sport ook grote kampioenschappen, zoals de Deense kampioenschappen, het Europees kampioenschap, het Wereldkampioenschap en tot slot de Olympische Spelen.

Heet de sport synchroonzwemmen, kunstzwemmen of waterballet?

De sport werd aanvankelijk "waterballet" genoemd, maar na een grote ontwikkeling in de jaren 90 werd de naam van de sport veranderd in "synchroonzwemmen". Plotseling was het niet langer als ballet, maar bewoog men sneller in prachtige patronen en voerde men uitdagende choreografieën uit.

In 2017 besloot FINA de naam van de sport te veranderen in "kunstzwemmen". Er zijn verschillende meningen over de reden voor deze beslissing, maar FINA zelf is van mening dat de sport vergelijkbaar is met kunstschaatsen. Het is een echt artistieke sport waarbij men een verhaal vertelt of een boodschap probeert over te brengen via de choreografie.

Men moet zich dus niet laten misleiden door de nieuwe naam; de sport blijft hetzelfde, een dans in het water op muziek.

Aan de slag met synchroonzwemmen / kunstzwemmen

Je zou nu goed voorbereid moeten zijn om met synchroonzwemmen als sport te beginnen. Hopelijk weet je nu veel meer over de sport.

Vind je de sport nog steeds leuk en interessant, dan moet je eerst wat uitrusting aanschaffen. Hier hebben we een snelle lijst van gemaakt:

  • Een zwemrugzak
  • Een drinkfles
  • Een gewoon handdoek
  • Een ruime selectie van gewone trainingspakken
  • Een selectie van zwemkleding met creatieve patronen en kleuren die gebruikt kunnen worden voor de muziekwedstrijd. Deze pakken kunnen namelijk worden gebruikt om te lijmen of te naaien.
  • Badmutsen in verschillende maten, maar minimaal één in het wit (het logo mag zichtbaar zijn), omdat deze gebruikt moet worden voor de figurenwedstrijd.
  • Volledig zwarte badpakken (het logo mag zichtbaar zijn) voor de figurenwedstrijd.
  • Schuimroller om beter te herstellen na zware trainingssessies.
  • Trainingselastieken om blessures te voorkomen.
  • Neusklem
  • Zwembrill

Als dit alles is aangeschaft, moet je een synchroonzwem zwemvereniging bij jou in de buurt vinden.

Nu zou je klaar moeten zijn om synchroonzwemmen uit te proberen.

Heb je vragen over iets, schrijf dan gerust een opmerking hieronder, dan proberen we te antwoorden.

Dit artikel is geschreven door Cecilie Højmark, een wedstrijd synchroonzwemster in Hobro en ze is al vele jaren actief in deze sport. Heel erg bedankt daarvoor.

🎁 De gratis cadeaus van vandaag

Je bent slecht €60 en 2 toegevoegd(e) product(en) verwijderd van een gratis Watery oordopjes 😍

Gratis Watery oordopjes

[GRATIS GESCHENK 1] Watery oordopjes

Gratis anti-condens spray

[GRATIS GESCHENK 2] Watery anti-condens spray

Gratis waterdichte mobiele tas

[GRATIS GESCHENK 3] Watery waterdichte mobiele tas - Storm - Zwart

Gratis waterdichte bum bag

[GRATIS GESCHENK 4] Watery waterdichte bum bag - Talia - Blauw

Aanbevolen producten

Tot 32% van de mensen kopen deze

Sluiten
  • Zoek resultaten
  • Producten

Zoek resultaten

    Geen resultaten voor ''

    Contacteer klantendienst

    Bel ons

    85 888 4757

    Schrijf ons

    support@watery.nl

    Openingstijden

    Ma-vr: 08-22 / za-zo: 10-22

    Chat met ons

    In de rechterhoek