Al 24 jaar staat zwemmen centraal in het leven van Rikke Møller Pedersen. Heel letterlijk. Vanaf het opstaan om 05:00 uur voor de eerste zwemtraining voor werk/school, gevolgd door nog een zwemtraining, en dan vroeg naar bed voor 22:00 uur. Steeds opnieuw.
Gelukkig heeft deze toewijding vruchten afgeworpen in haar latere jaren als zwemster tot een niveau dat geen enkele recente Deense zwemmer heeft bereikt. Specifiek door in 2013 het overweldigende wereldrecord te vestigen met een tijd zo snel als 2:19.11 op de 200 meter schoolslag.
We zullen hier later dieper op ingaan.
Interview met Rikke 24 jaar na de eerste plons
Hier bij Watery.ie volgen we al enkele jaren met grote inspiratie de prestaties van Rikke Møller Pedersen in het water. Dat een Deen dergelijke ongelofelijke resultaten kan behalen in een van 's werelds meest populaire sporten, getuigt van iets buitengewoons.
Nu hebben we bij Watery.ie de exclusieve mogelijkheid gekregen om achter de schermen te kijken van dit record, maar nog belangrijker, om het verhaal van de persoon die het record heeft neergezet te horen, namelijk Rikke.
In de onderstaande video vertelt Rikke over hoe ze tijdens de Europese Juniorenkampioenschappen van 2004 plotseling overstapte van rugslag naar schoolslag, waarom Rikke gelooft dat ze buitengewoon goed werd, en nog belangrijker, haar beste advies voor toekomstige Deense superzwemmers, het advies dat ze had gewild toen ze 15 jaar geleden begon met wedstrijdzwemmen.
De zwemcarrière van Rikke Møller Pedersens – In het kort
Rikke's zwemcarrière begon in Odense, specifiek bij de zwemclub Frem Odense. Rikke maakte haar eerste slagen in het water op 6-jarige leeftijd in 1995. Op dat moment was het verre van competitief zwemmen en snel zwemmen, maar eerder gericht op leren zwemmen. We moeten allemaal ergens beginnen, toch?
Rikke toonde echter al snel talent voor snel zwemmen. Dus, op slechts 15-jarige leeftijd maakte ze haar debuut in het Deense seniorenationale zwemteam – hoewel ze nog steeds een junior was. Dit gebeurde min of meer per toeval, omdat het 4x50m wisselslagteam plotseling een schoolslagzwemmer nodig had voor de Europese Kampioenschappen op kortebaan in 2004. Op dat moment was Rikke een rugslagzwemster, maar tot ieders verrassing, inclusief die van haarzelf, zwom ze het schoolslagonderdeel van de estafette extreem snel. En na die ervaring is Rikke een schoolslagzwemster geworden.
[section=featured_product1]
In de daaropvolgende jaren werd Rikke een vast onderdeel van het Deense seniorenationale team en net als veel andere atleten werden de Olympische Spelen het ultieme doel. De volgende waren de Olympische Spelen van 2008 in Beijing, maar tot grote teleurstelling van Rikke slaagde ze er net niet in zich te kwalificeren voor de Spelen. Verschillende andere topzwemmers zoals Lotte Friis (die overigens een bronzen medaille won op die Spelen) en Jeanette Ottesen haalden het ook niet. Maar Rikke haalde het in dit geval niet.
De grote internationale doorbraak van Rikke kwam echter het jaar daarop in 2009 bij de Europese Kampioenschappen kortebaan. Rikke Møller Pedersen keerde terug van dit toernooi met zes Europese records en de Europese kampioenstitel op de 200 meter schoolslag. Als ze niet was gediskwalificeerd op de kortere afstand, zou haar medailleoogst waarschijnlijk nog groter zijn geweest. Direct na deze resultaten won Rikke ook de nationale prijs voor "Ontdekking van het Jaar" van Politiken en de Deense Sportconfederatie, waarmee de verwachtingen werden geschapen voor een glorieuze (Olympische) carrière.
KRIJG 10% KORTING
De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.
Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!
De reden dat Rikke's doorbraak op dat moment plaatsvond, lag bij de pas aangestelde Deense bondscoach, Paulus Wildeboer, die het overnam van Mark Regan na de Olympische Spelen van 2008. Rikke vroeg Paulus kort na zijn aanstelling: "Vertel me, heb ik talent of niet, want als ik dat niet heb, stop ik?" Ongeveer een half jaar, zo'n 6 maanden voor de Europese Kampioenschappen kortebaan, gaf Paulus zijn beoordeling: "Jij hebt zeker talent." Als gevolg daarvan raadde Paulus aan dat Rikke haar plannen om naar de Verenigde Staten te gaan voor een zwembeurs moest laten varen en in plaats daarvan onder zijn leiding moest trainen op het nationale trainingscentrum in Kopenhagen. Ver weg van haar geboorteplaats Odense. Deze verandering bleek echter cruciaal te zijn voor de latere glorieuze zwemcarrière van Rikke.
Gelukkig eindigden Rikke's triomfen niet met de Europese titel. In 2010 won Rikke zowel brons als zilver op de Europese Kampioenschappen langebaan op respectievelijk de 200m en 100m schoolslag, en later dat jaar won ze brons op de 200m schoolslag bij de Wereldkampioenschappen kortebaan.
In de daaropvolgende jaren werd Rikke een vast onderdeel van de Deense medailleoogst – een oogst die eerder uitsluitend toebehoorde aan andere snelle Deense vrouwelijke zwemmers zoals Lotte Friis en Jeanette Ottesen. Maar in tegenstelling tot de twee eerdergenoemde Deense zwemmers, verwachtte niemand Olympische medailles van Rikke bij de komende Olympische Spelen van 2012. Dat werd verwacht van Lotte en Jeanette.
Zonder conclusies te trekken over wat deze druk heeft gedaan met de andere twee Deense zwemmers (die zonder medailles terugkeerden), bleken de Olympische Spelen van 2012 een eyeopener te zijn voor Rikke. Rikke verraste iedereen, inclusief zichzelf, door zich een weg te zwemmen naar een 4e plaats op de 200m schoolslag. Ze stond als 17e geplaatst buiten de halve finales voor de race. In die Olympische finale vestigde ze zelfs een Noords record met een tijd van 2:21.65 minuten.
De eerder genoemde finale op de Olympische Spelen vond plaats op 2 augustus 2012. Slechts 364 dagen later, op 1 augustus 2013, zou Rikke Møller Pedersen echt haar stempel drukken op de Deense sportgeschiedenis. Specifiek met het enige Deense wereldrecord in een langebaan Olympische discipline in recente tijden.
Het jaar voorafgaand aan die Olympische Spelen vereiste echter aanpassing. Haar succesvolle samenwerking met Paulus Wildeboer kwam abrupt ten einde direct na de Olympische Spelen toen begin 2013 een nieuwe Deense bondscoach het overnam, namelijk de Australiër Shannon Rollason. Een heel andere coach met een minder dictatoriale en vastberaden benadering van training dan zijn voorganger.
Niettemin bereikten ze samen het Wereldkampioenschap. Rikke had zich al gekwalificeerd tijdens de jaarlijkse Deense Open 2013, waar ze een nieuw Europees record vestigde, aanzienlijk sneller dan de Olympische Spelen slechts een jaar eerder, met een tijd van 2:20.53 minuten. Zo betrad Rikke het Wereldkampioenschap als favoriet.
Rikke bevestigde die favorietenrol al in de halve finales, waar ze het beroemde wereldrecord naar Denemarken zwom. Ze deed dat met een tijd zo snel als 2:19.11 seconden, met slechts 64 armslagen. Dat was een halve seconde sneller dan het vorige wereldrecord dat een jaar eerder tijdens de Olympische Spelen was neergezet door Rebecca Soni.
Daarna kwam de finale de volgende dag. De finale waarin Rikke haar eerste wereldkampioenstitel zou zwemmen – op zijn minst, als wereldrecordhouder. Helaas verliep het niet zo. Een Russische zwemster genaamd Yelija Efimova verraste Rikke in de finale. Efimova zwom echter niet sneller dan het zojuist neergezette wereldrecord. Desondanks werd Rikke's droom om wereldkampioen te worden verbrijzeld en moest ze genoegen nemen met zilver. Later bleek dat Efimova mogelijk doping had gebruikt tijdens deze Wereldkampioenschappen – in ieder geval in de jaren daarna. Dus, Efimova nam hoogstwaarschijnlijk de wereldkampioenstitel van Rikke Møller Pedersen op dopingbasis over.
Dit was precies het geval zes maanden later bij de Europese Kampioenschappen kortebaan. Dit keer was het de beurt aan Rikke en de Deense zwemmers om op eigen bodem te strijden, aangezien het kampioenschap plaatsvond in de Boxen Arena in Herning. Hier, op eigen bodem en voor meer dan 15.000 Deense toeschouwers, werd Rikke opnieuw verslagen door Efimova op zowel de 200m als 100m schoolslag, waarna Efimova gediskwalificeerd werd voor doping in de maanden daarna. Dus opnieuw kreeg Rikke niet de erkenning en lof die ze (waarschijnlijk) verdiende onder legitieme omstandigheden.
Nu zijn we in 2014. De Europese Kampioenschappen langebaan vonden plaats in Berlijn. Deze keer moest Rikke zichzelf rehabiliteren voor de lichte teleurstelling in Herning, en dat is precies wat er gebeurde. Rikke won goud op zowel de 100m als 200m schoolslag, evenals in de 4x100m wisselslagestafette. Een significante rehabilitatie in aanloop naar de komende Wereldkampioenschappen langebaan het volgende jaar.
Op de Wereldkampioenschappen wilde Rikke de wereldkampioenstitel winnen die ze twee jaar eerder had gemist. En misschien haar wereldrecord opnieuw verbreken? Helaas liep het niet zo. Rikke moest genoegen nemen met de 3e plaats en een bronzen medaille op de 200m schoolslag.
Daarna kwamen de Olympische Spelen weer, deze keer Rikke's tweede deelname. Deze keer met hoge verwachtingen om de enige medaille te behalen die ontbrak in haar collectie: een Olympische medaille. En er waren geen nieuwe kansen meer, aangezien nog vier jaar op het absolute topniveau voor de toen 27-jarige zwemster niet mogelijk waren. Helaas was het grotendeels weer een teleurstelling. Tenminste in Rikke's individuele races, aangezien ze er alleen in slaagde om de finale te halen op de 200m schoolslag en opnieuw ver van de medailles eindigde. Hetzelfde gold voor de andere twee Deense zwemkoninginnen, Lotte Friis en Jeanette Ottesen. Maar toen kwam de laatste dag waarop Deense zwemmers nog steeds zonder medailles waren.
[section=featured_product2]
En toen gebeurde er een wonder. Eerst won Pernille Blume goud op haar favoriete onderdeel, en het leek alsof heel Denemarken meeging op de golf van haar succes. Eindelijk kon Denemarken, in de 4x100m wisselslag met Rikke Møller Pedersen die het schoolslaggedeelte zwom, een enorme opluchting vieren. De Olympische medaille was veiliggesteld in een zeer spannende finale, slechts een tiende van een seconde verwijderd van zilver. Zo kreeg Rikke de medaille die ze miste - ook al kwam deze niet bij het individuele evenement en het karaat waar ze waarschijnlijk op gehoopt had.
Toen was het tijd om te stoppen. Vond Rikke zelf. Dit gebeurde in januari 2019, na enkele maanden van overweging.
Met grote vragen zoals: "Geef ik het gewoon op?" en "Zou ik niet moeten kijken wat er om de volgende hoek ligt?", vulden haar gedachten, maar toch was de beslissing om te stoppen definitief. Na 24 jaar de geur van chloor en 15 jaar bij de absolute wereldtop.
Nu, zes maanden na het einde van haar zwemcarrière, wacht haar een nieuwe baan op, buiten het zwembad als sportpresentatrice op TV2. En een bijbaan als een van de oprichters van Vandakademiet, waar het doel, samen met zwemcollega's Jeanette en Lotte, is om de ervaringen van vreugde, uitdagingen, enthousiasme en tegenslagen in het zwemmen door te geven aan de volgende generatie topzwemmers uit Denemarken.
Biografie - Rikke Møller Pedersen
- Geboren op 9 januari 1989
- Begon met zwemmen bij de zwemclub Frem Odense
- Wereldrecordhouder op de 200m schoolslag met een tijd van 2:19.11 seconden
- Olympisch medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2016 in de 4x100m wisselslag (ook een Europees record)
- Heeft 9 wereldkampioenschapsmedailles en 20 Europese kampioenschapsmedailles gewonnen
- De op een na meest succesvolle Deense sporter ooit met 29 internationale medailles
- In een relatie met zeiler Nicolaj
- Gespecialiseerd in de schoolslag zwemstijl op de lange afstand, 200 meter
Word zo goed in schoolslag als Rikke
Rikke is de wereldrecordhouder op de 200m schoolslag. Dat betekent de snelste ooit. Dit komt echter niet primair door grote spieren, maar omdat ze bijna onvermoeibaar kleine details heeft getraind gedurende 20 jaar. Dezelfde schoolslagoefening keer op keer opnieuw.