20% KORTING OP OUTLET! 🔥

KLIK HIER! 👈

6d 14u 20m 18s

VERLOOPT: ZONDAG OM 23:59

Watery Water Weeks - Bespaar tot 79%

Watery Water Weeks - Bespaar tot 79%

Watery Water Weeks - Bespaar tot 79%

Hoe je voor je paddleboard kunt zorgen

Inhoudstafel

SUP is een van die watersportactiviteiten die voor iedereen toegankelijk is – of je nu gaat voor een intensieve workout of een rustige zondagsrit om van de omgeving te genieten. Vooral dat laatste is een van de redenen waarom opblaasbare SUP-boards zo populair zijn geworden: ze zijn namelijk de meest allround boards die er zijn. Dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor alle leeftijden en niveaus.

Bovendien zijn ze ontzettend makkelijk in gebruik, aangezien het hele board en alle bijbehorende uitrusting in één tas passen – een tas die je eenvoudig kunt meenemen naar het dichtstbijzijnde open water. Superhandig, gebruiksvriendelijk en maakt de hele ervaring een stuk flexibeler.

Daar staat echter tegenover dat je goed voor je board moet zorgen, anders wordt het al snel lastig om het nog fatsoenlijk te gebruiken. Waar harde boards vaak een stuk robuuster zijn, zijn opblaasbare SUP-boards afhankelijk van lucht – wat enkele uitdagingen met zich mee kan brengen. Gelukkig zijn die eenvoudig te overwinnen met het juiste onderhoud, dat in de meeste gevallen vrij eenvoudig is. Met de juiste zorg kun je jarenlang plezier hebben van je opblaasbare board, zonder dat het begint te lekken.

Zorg goed voor je SUP-board

Deze gids is uitsluitend bedoeld voor opblaasbare boards, aangezien harde paddleboards vaak specialistischer zijn en dus een heel andere vorm van onderhoud vereisen. Laten we dus meteen in de technische details duiken.

De opblaasbare SUP-boards die je op Watery.nl vindt, zijn gemaakt met een sterke 6-laagse lasconstructie, die de lagen dichter bij elkaar houdt om lekkages te voorkomen. Deze uiterst stevige verbinding kan de meeste beschadigingen voorkomen, zelfs als je tegen stenen of scherpe randen botst. Toch is het board alleen zo sterk als het onderhoud dat je eraan geeft.

Als je je board bijvoorbeeld in de zon laat drogen of op heet asfalt legt, zal deze lasstructuur losser worden, wat op termijn kleine gaatjes en lekkages kan veroorzaken. Meestal is dat niet alarmerend – de meeste kleine gaatjes kun je namelijk gewoon repareren met vinyl-lijm, die standaard bij het reparatiesetje wordt meegeleverd. Dat is goed te doen, maar als je je opblaasbare SUP-board écht goed wilt onderhouden, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je best kunt nemen om de integriteit van het board te behouden.

Chloor- en zoutwater zijn over het algemeen vrij belastend voor de materialen waarvan zwem- en watersportuitrusting is gemaakt. Niet dat ze het materiaal direct aantasten, maar na verloop van tijd verzwakken ze het. Dat gebeurt niet terwijl je in het water bent, maar eerder als je het board laat luchtdrogen met achtergebleven chloor- of zoutresten.

In zoet of brak water vormen zich vaak kleine afzettingen van algen, die meestal drie gevolgen hebben:

  1. Ze gaan snel stinken
  2. Ze breken de materialen af en veroorzaken gaatjes
  3. Extreme algengroei kan niet alleen de lasnaden beschadigen, maar ook het platform losmaken waarop je staat

Om die redenen is het slimmer om een paar eenvoudige onderhoudstips te volgen dan elk seizoen een nieuw SUP-board te moeten kopen.

Juiste onderhoud van je SUP-board
Het meeste onderhoud en de reiniging van je board vinden plaats wanneer je je SUP-board weer inpakt. Dit is ook het moment waarop je het meest preventief kunt handelen om je board in goede staat te houden:

  1. Verwijder vuil, zand, steentjes en ander afval, want deze vreemde deeltjes kunnen het board beschadigen of doorboren wanneer je het oprolt.
  2. Laat alle lucht uit het board – dat klinkt simpel, maar het is belangrijk om te voorkomen dat luchtbellen zich ophopen en bij het oprollen alleen via de naden of kleine gaatjes kunnen ontsnappen. Rol het board daarom op vanaf de punt richting het ventiel en druk na elke vouw de lucht er langzaam uit.
  3. Vergeet niet de meegeleverde spanband (tight strap) te gebruiken, die bij de meeste opblaasbare SUP-boards wordt geleverd. Zo weet je zeker dat het board strak en correct is opgerold en dat het niet verschuift in de tas tijdens het transport. Dat voorkomt wrijving en losse onderdelen die het board kunnen beschadigen.

    Daarnaast is het belangrijk om het ventiel af en toe aan te draaien, zodat het goed afgesloten blijft. Je merkt het snel genoeg als er lucht ontsnapt wanneer je het board oppompt – dat is eenvoudig op te lossen met het aandraaigereedschap dat je bij het reparatiesetje krijgt.

Een goede reiniging zorgt voor een gezond board
SUP-boards zijn over het algemeen zeer robuust, maar als je het onderhoud verwaarloost, zal de staat ervan snel achteruitgaan. Gelukkig is dat makkelijk te voorkomen als je een beetje extra zorg besteedt aan het onderhoud van je board. Om het overzichtelijk te houden, hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet:

  1. Spoel het SUP-board af met koud, zoet water – het liefst na elk gebruik. Zo verwijder je chloor-, zout- en algenresten die zich anders tussen de naden ophopen en deze langzaam aantasten.
  2. Gebruik een zachte schuurspons om hardnekkig vuil of afzettingen te verwijderen. Gebruik niets dat de lagen van het board zou kunnen beschadigen of doorsnijden.
  3. Gebruik geen zeep, maar Rodalon als je board een grondige schoonmaakbeurt nodig heeft. Zeep kan de lijm en lasnaden aantasten, wat uiteindelijk tot gaatjes leidt.
  4. Laat het board volledig drogen voordat je het opbergt. Doe je dit niet, dan kan het gaan schimmelen, wat de naden aantast en het board kwetsbaarder maakt – met mogelijke lekkages tot gevolg.

    Het is op zich niet erg als je het board en de uitrusting direct na gebruik inpakt zonder deze stappen te volgen. Het is alleen belangrijk dat je het reinigingsproces alsnog uitvoert zodra je thuiskomt. Als je je board nat en vuil in de tas stopt en het langere tijd laat liggen, zal het de volgende keer dat je het uitpakt niet meer hetzelfde board zijn – en niet op een positieve manier!

    Heb je behoefte aan meer informatie over goed onderhoud? Lees dan hier verder.

Zorg goed voor al je andere uitrusting
Omdat het in de meeste landen – waaronder Denemarken – wettelijk verplicht is om een zwem- of reddingsvest te dragen tijdens het paddleboarden, hoort daar natuurlijk ook wat onderhoud bij. Gelukkig is dat heel eenvoudig:

– Spoel je zwem- of reddingsvest af met koud, zoet water na gebruik
– Laat het aan de lucht drogen, maar niet in direct zonlicht
– Bewaar het droog en op een donkere plek
– Ga nooit op je zwem- of reddingsvest staan of zitten

Daarnaast is er nog al het andere materiaal. Een van de belangrijkste onderdelen is natuurlijk de afneembare vin. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je deze verwijdert vóórdat je het board oprolt – anders loop je het risico dat hij afbreekt. Verder behandel je de vin gewoon zoals je dat bij een reddingsvest zou doen.

Zorg er bovendien voor dat je leash goed wordt afgespoeld en droog het bij voorkeur af met een handdoek. De meeste leashes bevatten metalen onderdelen, die kunnen gaan roesten als ze niet goed worden gedroogd na gebruik. En roest leidt tot breuken – iets wat je liever niet meemaakt als je midden op open water bent.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op nét dat beetje extra aandacht voor je SUP-board en de bijbehorende uitrusting. Dat betaalt zich terug op de lange termijn.

Wil je nóg meer inspiratie om de wereld van SUP te ontdekken? Klik dan hier voor handige tips voor beginners en verdere inspiratie.

Aanbevolen producten

Tot 32% van de mensen kopen deze

Sluiten
  • Zoek resultaten
  • Producten

Zoek resultaten

    Geen resultaten voor ''

    Contacteer klantendienst

    Bel ons

    85 888 4757

    Schrijf ons

    support@watery.nl

    Openingstijden

    Ma-vr: 08-22 / za-zo: 10-22

    Chat met ons

    In de rechterhoek