VERHUISVERKOOP = +1200 BIEDINGEN 🥵🤑

-30% EXTRA op outlet

00 00 00

AUTOMATISCHE KORTING BIJ DE KASSA!

GIDS: het kiezen van de juiste zwemuitrusting

GIDS: het kiezen van de juiste zwemuitrusting
Inhoudstafel

Alle serieuze zwemmers zouden een grote tas met allerlei verschillende zwemuitrusting moeten hebben. Het gebruiken van zwemuitrusting tijdens je zwemtraining is behoorlijk essentieel, maar als je het niet op de juiste momenten en in de juiste sets gebruikt, levert het niets op, eerder het tegenovergestelde.

Maar wat wordt bedoeld met "verschillende zwemuitrusting"? Welke uitrusting heb je nodig en wat is in de meeste zwemverenigingen vereist? Welke zwemuitrusting heb je nodig als recreatieve zwemmer? Dit zijn vragen die veel mensen stellen, maar waarop we hier een antwoord zullen geven! Als je nog meer vragen hebt over zwemtraining met zwemuitrusting, stel ze dan gerust in de commentaarsectie hieronder.

Waarom je met zwemuitrusting zou moeten zwemmen

Er is maar een reden om met zwemuitrusting te zwemmen: het verbetert eenvoudigweg je zwemtechniek en maakt je daardoor nog sneller. Dat zou genoeg reden moeten zijn om te investeren in de onderstaande zwemuitrusting.

Hoeveel gebruik je je zwemuitrusting tijdens de zwemtraining?

Dit hangt sterk af van je niveau. Als je slechts een tot twee keer per week zwemt, is de hoeveelheid zwemuitrusting je tijdens de zwemtraining gebruikt beperkt, terwijl topsporters tijdens hun dagelijkse training veel zwemuitrusting gebruiken. Op dezelfde manier gebruiken sommige zwemverenigingen en trainers meer zwemuitrusting dan andere. Het antwoord op deze vraag is nogal persoonlijk, maar één ding is zeker! Als je zwemt, zult je zeker zwemuitrusting gaan gebruiken.

De schrijver van deze gids - Daniel Johannesen (eigenaar van Watery.dk)

Mijn naam is Daniel Johannesen, oprichter en eigenaar van Watery.dk en ik heb vrijwel mijn hele leven gezwommen. Ik ben op zesjarige leeftijd begonnen bij de Horsens zwemverenging, waar ik meer dan tien jaar wedstrijdzwemmer ben geweest, waarvan de laatste twee jaar in het eerste team van de club met zeven tot acht zwemtrainingen per week.

[section=featured_product1]

Ik weet dus alles van de materialen die in deze gids worden beschreven en alles is dan ook gebaseerd op mijn ervaring. Als je nog vragen hebt of ergens over twijfelt met betrekking tot de gids, schrijf dan gerust in de commentaarsectie of stuur mij een e-mail op support@watery.dk - dan zal ik snel antwoorden.

Laten we beginnen!

Basiszwemuitrusting voor beginnende en recreatieve zwemmers 

De basisuitrusting zou je in ieder geval moeten hebben. Het is het meest essentieel en wordt tijdens een groot deel va de training gebruikt. Iedereen die begint met zwemmen, zou over deze basisuitrusting moeten beschikken.

1) Zwemvliezen

Zwemvliezen zijn die rubberen vinnen die je aan je voeten doet. Als je maar één soort uitrusting zou kunnen kiezen, dan zou je waarschijnlijk een paar zwemvliezen moeten kiezen, omdat ze het belangrijkste individuele stuk zwemuitrusting zijn.

Zwemvliezen kunnen je zwemtechniek aanzienlijk verbeteren. Als je ze draagt, krijg je namelijk een soort "propeller" aan je voeten, extra kracht en snelheid. Hierdoor kun je je meer richten op andere aspecten van het zwemmen, zoals je armslag, de positie van je lichaam, je hoofd en meer.

Bovendien kunnen zwemvliezen ook helpen om de kracht in je beenbeweging te verbeteren en ze kunnen zorgen voor een stabiele en krachtige beenbeweging.

En natuurlijk zijn zwemvliezen gewoon leuk om mee te zwemmen. 

Over het algemeen zijn er twee soorten zwemvliezen die zwemmers tegenwoordig gebruiken:

  • Zwemvliezen met gesloten hiel (waarbij de hiel niet vrij is)

  • Zwemvliezen met open hiel (waarbij de hiel vrij is)

Het voordeel van zwemvliezen met gesloten hiel is dat je een beter gevoel hebt. Je kunt beter voelen wanneer je met je voeten schopt, wat een groot voordeel is. Ze bieden ook goede ondersteuning aan de voeten.

Zwemvliezen met een open hiel hebben als voordeel dat ze tijdens de training minder snel losraken en ze voelen comfortabeler en prettiger aan bij langere afstanden.

DMC zwemvliezen

We raden recreatieve en wedstrijdzwemmers (jong en oud) om met zwemvliezen met open hiel te zwemmen, omdat deze minder belasting op de enkel/kuit leggen en daarmee het risico op blessures verminderen. Bovendien zijn ze wat flexibeler, wat het zwemmen natuurlijker maakt.

Ik beveel de DMC Elite zwemvliezen aan.
dmc svømmefødder

2) Pullbuoy

Een pullbuoy is een klein rubberen ding dat je tussen je benen plaatst om je te kunnen concentreren op je armslag. Het is een veelgebruikt stuk zwemuitrusting dat veel zwemmers waarderen, want een pullbuoy is namelijk ongelooflijk effectief.

De belangrijkste functie van een pullbuoy is je benen uit te schakelen (en deze tegelijkertijd boven water te houden), zodat je je beter kunt concentreren op de armen en een krachtigere slag kunt maken. Bovendien kun je ook beter focussen op de daadwerkelijke armslag (je grip op het water of de afwerking bij de heup).

Speedo Elite pullbuoy

De verschillende pullbuoys lijken in het algemeen op elkaar. Er zijn onderling niet veel verschillen, omdat ze allemaal dezelfde taak op dezelfde manier uitvoeren. Sommige kunnen echter iets tussen de benen schuren, wat niet prettig is.

Ik beveel de Speedo Elite pullbuoy aan.
speedo pullboy

Deze rode pullbuoy van Speedo is jarenlang favoriet geweest bij veel zwemmers. Door de unieke vorm blijft deze pullbuoy namelijk op zijn plaats zitten en helpt je om je benen boven water te houden.

KRIJG 10% KORTING

De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.

Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!

Succes!

3) Snorkel

Dat een snorkel veel tijdens een zwemtraining wordt gebruikt, verbaast je waarschijnlijk niet. Een snorkel is namelijk een zeer effectief stuk zwemuitrusting die een functie uitschakelt (namelijk zijwaartse ademhaling en dus het hoofd), zodat je je kunt concentreren op andere delen van het zwemmen.

Met een snorkel kun je eenvoudig ademen terwijl je in het water ligt zonder je hoofd op te tillen of te draaien. Je haalt namelijk adem via de snorkel die voor je hoofd zit (waarmee je overigens ook een koprol kunt maken. Het is geen probleem als je de techniek leert om eerst het water uit te spugen wanneer je klaar bent met de draai). Hierdoor kun je je bijvoorbeeld richten op je lichaamsrotatie, je afwerking van de armslag of andere details.

MP focus snorkel

Kies voor een eenvoudige snorkel van goede kwaliteit , zonder allerlei rare extra functies, etc, want dan begint de kwaliteit af te nemen.

Ik beveel de Watery - Hydrolite snorkel aan voor kinderen van 6 tot 14 jaar en voor wedstrijd- en recreatieve zwemmers beveel ik de MP Focus snorkel aan.

mp focus snorkel

4) Kickboard

Een kickboard (of zwemplank) is waarschijnlijk de zwemuitrusting waarmee je het vroegst in je zwemcarrière kennismaakt. Dat is ook begrijpelijk, want een kickboard kan voor veel goede dingen worden gebruikt. Niet in de laatste plaats om de armen uit te schakelen, zodat je alleen maar kunt zwemmen met je benen.

Een kickboard gebruik je voor specifieke beenseries. Beenseries komen minstens één keer per training voor en daarbij richt je je dus uitsluitend op het verbeteren/versterken van je beenslag. Je legt  je armen op het bord en gebruikt je benen. Het is heel eenvoudig maar ongelooflijk effectief, en daarom worden kickboards veel in zwemverenigingen gebruikt.

In de afgelopen jaren is er meer ontwikkeling geweest op het gebied van kickboards. Vroeger waren het gewoon planken van rubber, maar de moderne kickboards hebben specifieke handvatten en je moet ook een streamline kunnen maken met deze planken.

TYR Hydrofoil kickboard

Een goede zwemplank houdt je bovenlichaam boven water, voelt natuurlijk om vast te houden en veroorzaakt geen pijn aan schouders, bovenlichaam of rug.

Ik beveel de TYR Hydrofoil kickboard aan.
tyr hydrofil svømmeplade

Deze zwemplank van TYR onderscheidt zich doordat hij uiterst comfortabel is voor zowel schouders/bovenlichaam/rug. Je kunt daadwerkelijk een tijdje met alleen je benen zwemmen zonder dat het ongemakkelijk wordt. Bovendien houdt hij je goed boven water, terwijl je armen natuurlijk op de plank liggen.

5) Zwemtas

Een zwemtas is niet echt specifieke zwemuitrusting, maar is toch vrij essentieel. Met een zwemtas kun je immers al het bovenstaande materiaal gemakkelijk bij elkaar houden. Ongelooflijk handig en effectief.

TYR Big Mesh Mummy Bag

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten zwemtassen. De klassieke, waar je alleen de uitrusting in kunt stoppen, of de meer uitgebreide, waar je ook je zwemkleding, handdoek, zwembril, etc. samen met je uitrusting in kunt doen.

Ik beveel de TYR Big Mesh Mummy Bag aan.

tyr big mesh svømmenet

Zwemuitrusting voor wedstrijdzwemmers / serieuze recreatieve zwemmers / triatleten die 3-7 keer per week trainen

6) Zwem- of vingerpaddles

Zwem- of vingerpaddles kunnen je training verbeteren en je zwemmen aanzienlijk versterken. Je kunt namelijk extra druk op het water uitoefenen en zo je grip op het water verbeteren en vergroten. Zwem- of vingerpaddles zijn dus uiterst belangrijke zwemuitrusting als je je zwemtraining naar een hoger niveau wilt tillen.

Speedo Biofuse vingerpaddles

Het gebruik van vingerpaddles is vrij eenvoudig. Je steekt gewoon je vingers in de bandjes en dan zwem je eigenlijk gewoon.

Ik beveel Speedo Biofuse vingerpaddles aan.

speedo finger paddles

Deze vingerpaddles van Speedo worden door de meeste zwemmers gebruikt, omdat ze precies de juiste maat hebben (niet te groot, niet te klein) en aan je hand blijven zitten. Bovendien voelen ze erg aan en knellen niet.

Zwempaddles (of handpaddles) zijn in principe een grotere versie van vingerpaddles. Ze bedekken namelijk niet alleen de vingers, maar je hele hand (en iets meer). Op die manier kun je een nog grotere druk op het water uitoefenen en zo je kracht verbeteren.

Speedo Biofuse zwempaddles

Zwempaddles worden alleen aanbevolen voor elitezwemmers van 16 jaar en ouder, en zeer ervaren fitness- en triatlonszwemmers, omdat ze te veel belasting op de schouders kunnen veroorzaken als ze te vroeg in de ontwikkeling van het lichaam worden gebruikt.

Ik beveel Speedo Biofuse zwempaddles aan.

hånd paddler

Speedo heeft de beste meest populaire zwem- en vingerpaddles, omdat ze goed en comfortabel op de hand zitten.

7) Schuimroller

Tijdens gebruik kan een schuimroller pijn doen, maar daarna zul je de grootste voldoening in je lichaam voelen. Een schuimroller wordt regelmatig door zwemmers gebruikt, omdat het goed is om de spieren los te maken na het zwemmen. Met een schuimroller rol je simpelweg je spieren uit. Dit is erg goed voor je herstel, daarom raden veel trainers aan om deze schuimrollers direct na afloop van de training te gebruiken.

Ik beveel de Triggerpoint schuimroller (de originele) aan.

triggerpoint foam roller

8) Zwemparachute

Misschien heeft jouw zwemvereniging wel zo'n zwemparachute voor gebruik in het water, maar misschien ook niet. In ieder geval is het een fantastisch hulpmiddel, vooral voor oudere wedstrijdzwemmers, om hun zwemmen, inclusief snelheid en kracht in het water, naar een heel nieuw niveau te tillen.

Je bevestigt zo'n zwemparachute snel om je middel. De parachute biedt veel weerstand tijdens het zwemmen, omdat deze zich onder water ontvouwt. Op deze manier wordt je in het water afgeremd, maar de parachute versterkt je uithoudingsvermogen in het water op een waanzinnige manier, die op geen enkele andere manier kan worden bereikt.

riptide tyr faldskærm til svømning

Meerdere van de allerbeste zwemmers gebruiken dit hulpmiddel dagelijks.

Extra uitrusting voor elke zwemmer

9) Zwemtas

Je bent geen zwemmer zonder een zwemtas. Zo simpel is het nu eenmaal. Kijk maar eens rond naar alle andere deelnemers aan diverse zwemwedstrijden en in het zwembad. Een zwemtas is gewoon essentieel voor elke zwemmer en om meerdere redenen.

De TYR zwemtas

Deze tas heeft een unieke grootte en vakken die zijn afgestemd op de uitrusting van zwemmers. Een zwemtas heeft vaak een inhoud tussen de 35 en 45 liter, waardoor deze perfect is om mee te nemen naar zowel de dagelijkse zwemtraining als naar zwemwedstrijden. De liters zijn vaak verdeeld over verschillende vakken, zodat er ruimte is voor een zwembril, handdoek, zwemkleding, een schuimroller en wat je nog meer maar mee wilt nemen naar de training.

Zwemtassen zijn bovendien altijd waterbestendig en verkrijgbaar in allerlei kleuren en stijlen en toch zien ze er allemaal min of meer hetzelfde uit. Dus als je net zo professioneel wilt zijn als de anderen in het zwembad, dan is een zwemtas gewoon een must.

Ik beveel de TYR Alliance Team 45L aan. Deze is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren.

tyr svømmetaske

10) Badmuts

Een badmuts is vooral relevant voor meisjes of jongens met langer haar. en maakt de zwemervaring gewoon beter, omdat je niet constant haar voor je ogen hebt. Met een badmuts bescherm je ook je haar beter tegen het chloor in het water.

Ik beveel de Watery Signature badmuts aan.

11) Zwembril

Waarschijnlijk voor de hand liggend, maar toch essentieel: de zwembril. Een zwembril is misschien nog wel belangrijker dan zwemkleding.

Ik beveel de Speedo FS3 Elite Mirror - Zwart zwembril aan.

speedo fs3 elite mirror

12) Beddengoed in de vorm van een zwembaan 

Beddengoed voor zwemmers ontworpen als de bodem van een zwembaan: niet zo belangrijk als al het andere materiaal, maar nog steeds een echt leuk en cool artikel. 

Misschien maakt beddengoed niet veel uit voor je zwemtraining, maar wie wil er niet in bed kunnen zwemmen? Of dromen van zwemmen terwijl je slaapt? Dat ga je zeker doen als je onder dit beddengoed voor zwemmers ligt. 

Dit waren mijn tips en aanbevelingen over zwemuitrusting, dus veel plezier met de aanschaf ervan en het zwemmen ermee.

[section=button1]

🎁 De gratis cadeaus van vandaag

Je bent slecht €60 en 2 toegevoegd(e) product(en) verwijderd van een gratis Watery neusklem 😍

Gratis Watery neusklem

[GRATIS GESCHENK 1] Watery neusklem - Beige

Gratis anti-condens spray

[GRATIS GESCHENK 2] Watery anti-condens spray

Gratis waterdichte mobiele tas

[GRATIS GESCHENK 3] Watery waterdichte mobiele tas - Storm - Zwart

Gratis waterdichte bum bag

[GRATIS GESCHENK 4] Watery waterdichte bum bag - Talia - Blauw

Aanbevolen producten

Tot 32% van de mensen kopen deze

Sluiten
  • Zoek resultaten
  • Producten

Zoek resultaten

    Geen resultaten voor ''

    Contacteer klantendienst

    Bel ons

    85 888 4757

    Schrijf ons

    support@watery.nl

    Openingstijden

    Ma-vr: 08-22 / za-zo: 10-22

    Chat met ons

    In de rechterhoek