Alle serieuze zwemmers zouden een grote tas met allerlei verschillende zwemuitrusting moeten hebben. Het gebruiken van zwemuitrusting tijdens je zwemtraining is behoorlijk essentieel, maar als je het niet op de juiste momenten en in de juiste sets gebruikt, levert het niets op, eerder het tegenovergestelde.
Maar wat wordt bedoeld met "verschillende zwemuitrusting"? Welke uitrusting heb je nodig en wat is in de meeste zwemverenigingen vereist? Welke zwemuitrusting heb je nodig als recreatieve zwemmer? Dit zijn vragen die veel mensen stellen, maar waarop we hier een antwoord zullen geven! Als je nog meer vragen hebt over zwemtraining met zwemuitrusting, stel ze dan gerust in de commentaarsectie hieronder.
Waarom je met zwemuitrusting zou moeten zwemmen
Er is maar een reden om met zwemuitrusting te zwemmen: het verbetert eenvoudigweg je zwemtechniek en maakt je daardoor nog sneller. Dat zou genoeg reden moeten zijn om te investeren in de onderstaande zwemuitrusting.
Hoeveel gebruik je je zwemuitrusting tijdens de zwemtraining?
Dit hangt sterk af van je niveau. Als je slechts een tot twee keer per week zwemt, is de hoeveelheid zwemuitrusting je tijdens de zwemtraining gebruikt beperkt, terwijl topsporters tijdens hun dagelijkse training veel zwemuitrusting gebruiken. Op dezelfde manier gebruiken sommige zwemverenigingen en trainers meer zwemuitrusting dan andere. Het antwoord op deze vraag is nogal persoonlijk, maar één ding is zeker! Als je zwemt, zult je zeker zwemuitrusting gaan gebruiken.
De schrijver van deze gids - Daniel Johannesen (eigenaar van Watery.dk)
Mijn naam is Daniel Johannesen, oprichter en eigenaar van Watery.dk en ik heb vrijwel mijn hele leven gezwommen. Ik ben op zesjarige leeftijd begonnen bij de Horsens zwemverenging, waar ik meer dan tien jaar wedstrijdzwemmer ben geweest, waarvan de laatste twee jaar in het eerste team van de club met zeven tot acht zwemtrainingen per week.
[section=featured_product1]
Ik weet dus alles van de materialen die in deze gids worden beschreven en alles is dan ook gebaseerd op mijn ervaring. Als je nog vragen hebt of ergens over twijfelt met betrekking tot de gids, schrijf dan gerust in de commentaarsectie of stuur mij een e-mail op support@watery.dk - dan zal ik snel antwoorden.
Laten we beginnen!
Basiszwemuitrusting voor beginnende en recreatieve zwemmers
De basisuitrusting zou je in ieder geval moeten hebben. Het is het meest essentieel en wordt tijdens een groot deel va de training gebruikt. Iedereen die begint met zwemmen, zou over deze basisuitrusting moeten beschikken.
1) Zwemvliezen
Zwemvliezen zijn die rubberen vinnen die je aan je voeten doet. Als je maar één soort uitrusting zou kunnen kiezen, dan zou je waarschijnlijk een paar zwemvliezen moeten kiezen, omdat ze het belangrijkste individuele stuk zwemuitrusting zijn.
Zwemvliezen kunnen je zwemtechniek aanzienlijk verbeteren. Als je ze draagt, krijg je namelijk een soort "propeller" aan je voeten, extra kracht en snelheid. Hierdoor kun je je meer richten op andere aspecten van het zwemmen, zoals je armslag, de positie van je lichaam, je hoofd en meer.
Bovendien kunnen zwemvliezen ook helpen om de kracht in je beenbeweging te verbeteren en ze kunnen zorgen voor een stabiele en krachtige beenbeweging.
En natuurlijk zijn zwemvliezen gewoon leuk om mee te zwemmen.
Over het algemeen zijn er twee soorten zwemvliezen die zwemmers tegenwoordig gebruiken:
- Zwemvliezen met gesloten hiel (waarbij de hiel niet vrij is)
- Zwemvliezen met open hiel (waarbij de hiel vrij is)
Het voordeel van zwemvliezen met gesloten hiel is dat je een beter gevoel hebt. Je kunt beter voelen wanneer je met je voeten schopt, wat een groot voordeel is. Ze bieden ook goede ondersteuning aan de voeten.
Zwemvliezen met een open hiel hebben als voordeel dat ze tijdens de training minder snel losraken en ze voelen comfortabeler en prettiger aan bij langere afstanden.
DMC zwemvliezen
We raden recreatieve en wedstrijdzwemmers (jong en oud) om met zwemvliezen met open hiel te zwemmen, omdat deze minder belasting op de enkel/kuit leggen en daarmee het risico op blessures verminderen. Bovendien zijn ze wat flexibeler, wat het zwemmen natuurlijker maakt.
Ik beveel de DMC Elite zwemvliezen aan.
2) Pullbuoy
Een pullbuoy is een klein rubberen ding dat je tussen je benen plaatst om je te kunnen concentreren op je armslag. Het is een veelgebruikt stuk zwemuitrusting dat veel zwemmers waarderen, want een pullbuoy is namelijk ongelooflijk effectief.
De belangrijkste functie van een pullbuoy is je benen uit te schakelen (en deze tegelijkertijd boven water te houden), zodat je je beter kunt concentreren op de armen en een krachtigere slag kunt maken. Bovendien kun je ook beter focussen op de daadwerkelijke armslag (je grip op het water of de afwerking bij de heup).
Speedo Elite pullbuoy
De verschillende pullbuoys lijken in het algemeen op elkaar. Er zijn onderling niet veel verschillen, omdat ze allemaal dezelfde taak op dezelfde manier uitvoeren. Sommige kunnen echter iets tussen de benen schuren, wat niet prettig is.
Ik beveel de Speedo Elite pullbuoy aan.
Deze rode pullbuoy van Speedo is jarenlang favoriet geweest bij veel zwemmers. Door de unieke vorm blijft deze pullbuoy namelijk op zijn plaats zitten en helpt je om je benen boven water te houden.
KRIJG 10% KORTING
De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.
Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!
3) Snorkel
Dat een snorkel veel tijdens een zwemtraining wordt gebruikt, verbaast je waarschijnlijk niet. Een snorkel is namelijk een zeer effectief stuk zwemuitrusting die een functie uitschakelt (namelijk zijwaartse ademhaling en dus het hoofd), zodat je je kunt concentreren op andere delen van het zwemmen.
Met een snorkel kun je eenvoudig ademen terwijl je in het water ligt zonder je hoofd op te tillen of te draaien. Je haalt namelijk adem via de snorkel die voor je hoofd zit (waarmee je overigens ook een koprol kunt maken. Het is geen probleem als je de techniek leert om eerst het water uit te spugen wanneer je klaar bent met de draai). Hierdoor kun je je bijvoorbeeld richten op je lichaamsrotatie, je afwerking van de armslag of andere details.
MP focus snorkel
Kies voor een eenvoudige snorkel van goede kwaliteit , zonder allerlei rare extra functies, etc, want dan begint de kwaliteit af te nemen.
Ik beveel de Watery - Hydrolite snorkel aan voor kinderen van 6 tot 14 jaar en voor wedstrijd- en recreatieve zwemmers beveel ik de MP Focus snorkel aan.
4) Kickboard
Een kickboard (of zwemplank) is waarschijnlijk de zwemuitrusting waarmee je het vroegst in je zwemcarrière kennismaakt. Dat is ook begrijpelijk, want een kickboard kan voor veel goede dingen worden gebruikt. Niet in de laatste plaats om de armen uit te schakelen, zodat je alleen maar kunt zwemmen met je benen.
Een kickboard gebruik je voor specifieke beenseries. Beenseries komen minstens één keer per training voor en daarbij richt je je dus uitsluitend op het verbeteren/versterken van je beenslag. Je legt je armen op het bord en gebruikt je benen. Het is heel eenvoudig maar ongelooflijk effectief, en daarom worden kickboards veel in zwemverenigingen gebruikt.
In de afgelopen jaren is er meer ontwikkeling geweest op het gebied van kickboards. Vroeger waren het gewoon planken van rubber, maar de moderne kickboards hebben specifieke handvatten en je moet ook een streamline kunnen maken met deze planken.
TYR Hydrofoil kickboard
Een goede zwemplank houdt je bovenlichaam boven water, voelt natuurlijk om vast te houden en veroorzaakt geen pijn aan schouders, bovenlichaam of rug.
Ik beveel de TYR Hydrofoil kickboard aan.
Deze zwemplank van TYR onderscheidt zich doordat hij uiterst comfortabel is voor zowel schouders/bovenlichaam/rug. Je kunt daadwerkelijk een tijdje met alleen je benen zwemmen zonder dat het ongemakkelijk wordt. Bovendien houdt hij je goed boven water, terwijl je armen natuurlijk op de plank liggen.
5) Zwemtas
Een zwemtas is niet echt specifieke zwemuitrusting, maar is toch vrij essentieel. Met een zwemtas kun je immers al het bovenstaande materiaal gemakkelijk bij elkaar houden. Ongelooflijk handig en effectief.
TYR Big Mesh Mummy Bag
Er zijn tegenwoordig verschillende soorten zwemtassen. De klassieke, waar je alleen de uitrusting in kunt stoppen, of de meer uitgebreide, waar je ook je zwemkleding, handdoek, zwembril, etc. samen met je uitrusting in kunt doen.
Ik beveel de TYR Big Mesh Mummy Bag aan.
Zwemuitrusting voor wedstrijdzwemmers / serieuze recreatieve zwemmers / triatleten die 3-7 keer per week trainen
6) Zwem- of vingerpaddles
Zwem- of vingerpaddles kunnen je training verbeteren en je zwemmen aanzienlijk versterken. Je kunt namelijk extra druk op het water uitoefenen en zo je grip op het water verbeteren en vergroten. Zwem- of vingerpaddles zijn dus uiterst belangrijke zwemuitrusting als je je zwemtraining naar een hoger niveau wilt tillen.
Speedo Biofuse vingerpaddles
Het gebruik van vingerpaddles is vrij eenvoudig. Je steekt gewoon je vingers in de bandjes en dan zwem je eigenlijk gewoon.
Ik beveel Speedo Biofuse vingerpaddles aan.
Deze vingerpaddles van Speedo worden door de meeste zwemmers gebruikt, omdat ze precies de juiste maat hebben (niet te groot, niet te klein) en aan je hand blijven zitten. Bovendien voelen ze erg aan en knellen niet.