Wat zijn waterwratjes?
Molluscum contagiosum zijn wat we in het Nederlands ook wel waterwratjes noemen. Het zijn kleine bultjes die op de huid verschijnen. Er kunnen er veel of weinig zijn, en ze kunnen van verschillende grootte zijn. Ze ontstaan door een virale infectie met het pokkenvirus in de buitenste lagen van de huid, maar je ervaart geen andere symptomen, dus je wordt er niet echt ziek van. Je kunt zelfs lange tijd waterwratjes hebben zonder ze zelfs maar op te merken.
Veel mensen maken zich zorgen als ze de wratjes ontdekken, omdat ze er in eerste instantie vreemd en onnatuurlijk uitzien. Het is een aandoening die over het algemeen niet zo bekend is, waardoor het niet altijd gemakkelijk is om ze zelf te diagnosticeren. Ze zijn echter vrij gemakkelijk te herkennen als je eenmaal weet dat ze bestaan.
Als je iets opmerkt waarvan je denkt dat het waterwratjes kunnen zijn, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts of een dermatoloog om een afspraak te maken om je vermoeden te bevestigen.
Hoe waterwratjes eruit zien
Waterwratjes zijn 2 tot 10 mm in diameter. Het zijn gladde, parelachtige bultjes met een holte in het midden met daarin een gelachtige massa. Waterwratten kunnen huidkleurig, wit of roodachtig zijn. Sommige mensen krijgen er veel, terwijl anderen er maar een paar krijgen, maar ze verschijnen meestal op dezelfde plekken. Ongeacht hoeveel je er hebt, kunnen ze behandeld worden, maar hoeveel je er last van hebt, kan per persoon verschillen, afhankelijk van hoeveel je er op je lichaam hebt.
Wie krijgt waterwratjes?
Zoals gezegd kan iedereen waterwratjes krijgen, maar sommige groepen zijn er vatbaarder voor dan anderen. Allereerst krijgen veel kinderen waterwratten, vooral kinderen die veel zwemmen of last hebben van eczeem. De jongste kinderen in de kleuter- en peuterschoolleeftijd zijn kwetsbaarder dan anderen.
Volwassenen kunnen ook waterwratjes krijgen, maar het komt minder vaak voor dan bij kinderen. Volwassenen met een verzwakt immuunsysteem moeten zich ervan bewust zijn dat zij er vatbaarder voor zijn dan anderen. Hoewel waterwratjes er niet prettig uitzien en onprettig kunnen zijn om op het lichaam te hebben, zijn ze zoals eerder vermeld niet gevaarlijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de wratjes als je ze zelf krijgt.
Waar kunnen waterwratjes op het lichaam voorkomen?
Je kunt waterwratjes op veel verschillende plaatsen op het lichaam krijgen. Ze kunnen voorkomen rond:
- de borstkas
- de rug
- het gezicht
- de armen
- de benen
- de genitaliën
Zijn waterwratjes gevaarlijk?
Waterwratjes zijn in wezen een goedaardige aandoening die vanzelf overgaat als je lang genoeg wacht. Het kan tot twee jaar duren voordat ze verdwijnen. Ze zijn niet gevaarlijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je ze hebt. Ze kunnen echter een indicatie zijn dat je immuunsysteem is verzwakt, wat een goede reden kan zijn om voor de zekerheid een arts te bezoeken.
Wat zijn de symptomen van waterwratjes?
De symptomen van waterwratjes zijn relatief eenvoudig, omdat ze alleen betrekking hebben op de wrat zelf. Je herkent de waterwrat aan een glimmend bultje op de huid met een deukje in het midden. Vaak ontstaat er eczeem rondom de wrat voordat deze weer verdwijnt. Het is rood en jeukt, maar dat hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn, aangezien het een teken is dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Hoe de diagnose wordt gesteld
Zowel je huisarts als een dermatoloog kunnen de diagnose stellen. De wratjes zijn gemakkelijk te herkennen voor een getraind oog. Als je twijfelt of je kind waterwratjes of eczeem heeft, kan de arts snel bepalen wat het is, zodat je duidelijkheid krijgt.
Waarom mensen waterwratjes krijgen
Er zijn verschillende redenen waarom mensen waterwratjes krijgen. Bij kinderen is het vaak omdat ze dicht bij elkaar spelen en dingen in hun mond stoppen. Daarom zijn kinderen die veel zwemmen ook vatbaarder. In het zwembad zijn er veel situaties waarin het virus zich kan verspreiden.
Als volwassene kun je bijvoorbeeld waterwratjes krijgen door het gebruik van gedeelde handdoeken om je handen af te drogen, maar de meest voorkomende oorzaak is door geslachtsgemeenschap. Omdat waterwratjes worden overgedragen via direct contact, kunnen ze ook worden beschouwd als een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening). Om deze reden worden waterwratjes vaak gezien in de vagina of rond het penisgebied bij volwassenen.
Zijn waterwratjes besmettelijk?
Zoals hierboven aangegeven zijn waterwratjes besmettelijk, maar ze zijn niet zo besmettelijk als je zou denken. Om deze reden is het virus niet zo wijdverspreid als veel andere kleine virussen. Het is het meest besmettelijk via direct contact, maar kan ook indirect worden overgedragen. e kans op indirecte besmetting is echter zeer klein.
Vanaf het moment dat iemand besmet is, duurt het twee tot acht weken voordat de wratjes verschijnen. Ze zijn alleen besmettelijk als ze zichtbaar zijn. Na het aanraken ervan moet je altijd je handen wassen, anders vergroot je het risico om anderen te besmetten.
Zijn waterwratjes erfelijk?
Nee, waterwratjes zijn een virale infectie en ze zijn niet erfelijk. De kans om ze te krijgen kan echter groter zijn als een kind vaak last heeft van eczeem, wat vaak wordt veroorzaakt door een gevoelige huid die van ouders kan worden geërfd.
Behandelingen tegen waterwratjes
-
Lokale behandeling van waterwratjes: waterwratjes kunnen lokaal worden behandeld met Molusk 10% kaliumhydroxide-oplossing, wat verkrijgbaar is zonder recept.
-
Chirurgische verwijdering: waterwratjes kunnen chirurgisch worden verwijderd, maar dit kan pijnlijk zijn. Dit gebeurt door de inhoud eruit te prikken met een naald of door ze weg te schrapen met een scherp instrument. Voorafgaand aan de behandeling wordt de huid lokaal verdoofd met een verdovende crème.
- Vriesbehandeling: waterwratjes kunnen ook worden behandeld door middel van bevriezing.
Vaak is behandeling echter niet nodig. Het is een onschuldige aandoening die vanzelf zonder behandeling verdwijnt. Daarom is het belangrijk dat behandelingen alleen worden toegepast als er een goede reden voor is. Let op, waterwratjes laten kleine littekens achter die na verloop van tijd verdwijnen. Littekenvorming kun je niet voorkomen en heeft dus niets te maken met de behandelingsmethode.
Moet je een arts raadplegen?
Je moet alleen een arts raadplegen als je ergens over twijfelt of als de waterwratjes je last bezorgen. Ze kunnen jeuken of pijn doen en dan moeten ze natuurlijk worden verwijderd. Als een kind echt veel last heeft en veel eczeem heeft, moet dit door een arts worden onderzocht. Volwassenen met veel waterwratjes op het lichaam moeten door hun arts worden onderzocht op een verzwakt immuunsysteem, omdat het een aandoening is die behandeling vereist.
KRIJG 10% KORTING
De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.
Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!
Wat je zelf kunt doen
Ten eerste is het belangrijk om geduldig te zijn en te wachten, aangezien waterwratjes zoals eerder vermeld vanzelf verdwijnen, maar het kan lang duren. Om besmetting te voorkomen, moet je je handen wassen als je de wratten aanraakt. Als een kind waterwratjes heeft, is het belangrijk om het kind eraan te herinneren dat hij of zij moet proberen ze met rust te laten en dat de handen vaker moeten worden gewassen dan normaal.
Als de waterwratjes na enkele maanden niet vanzelf zijn verdwenen, kun je proberen ze te behandelen met wrattenmiddelen. Molusk is in eerste instantie een goede keuze omdat het zonder recept verkrijgbaar is bij de apotheek. Er is niets mis mee als ze langzaam verdwijnen, maar het kan natuurlijk vervelend voor je zijn dat je ze hebt.
Je kunt ook alternatieve behandelingen proberen tegen waterwratjes. Zymaderm tegen waterwratjes is een goede keuze als een natuurlijke mix die geen medicijnen bevat, maar natuurlijke ingrediënten die kunnen helpen om de wratjes te verminderen.
Manieren om (verergering van) waterwratjes te voorkomen
In principe is het moeilijk om waterwratjes volledig te vermijden. Als een kind veel in het zwembad komt, zal hij of zij altijd risico lopen. Als een kind de neiging heeft tot het ontwikkelen van tot eczeem, kan het helpen om dagelijks een goede crème aan te brengen. Volwassenen zijn zoals eerder gezegd minder vatbaar. Als je waterwratjes wilt voorkomen door seksueel contact, is het een goed idee om een condoom te gebruiken, hoewel dit niet garandeert dat je niet besmet raakt.
Je mag de waterwratjes zelf nooit doorprikken. Dit kan zowel pijnlijk zijn als infecties of duidelijke littekens veroorzaken. Als je er vanaf wilt is het beter om dit door een arts te laten doen.
[section=faq]